فواید خرما
خرما فوايد بسياري دارد و مخصوصا برای افراد سالمند و بچه ها بسیار مفید است و می توان از آن به عنوان بهترین غذا برای افرادی که دچار کم خونی هستند، نام برد.
خرما ميوهاي شيرين، خوش طعم و خوش خوراك است، سرشار از كلسيم، فسفر، منيزيم و ويتامين ها بوده و در رديف ميوه هايي قرار ميگيرد كه براي تأمين سلامتي بدن بسيار مفيد و ضروري هستند.
در واقع فواید خرما آنقدر زیاد است که میگویند اگر هر روز یک خرما بخورید و یکی از خواص آن را بشمارید، در پایان سال باز هم روزها کم میآید و خواص خرما به پایان نمیرسد.
برخی از مهم ترین خواص خرما
طبع خرما گرم و خشك است. انرژی خرما بسیار کمتر از انرژی قند ساده است و به همین دلیل مصرف آن بسیار بهتر و مناسبتر از قندهای ساده است.
بهبود عملکرد سلول های عصبی
فسفري كه در خرما وجود دارد باعث سر زنده نگه داشتن سلولهاي عصبي مي شود.
پتاسیم به میزان قابل توجهی در این میوه وجود دارد که برای جلوگیری از افزایش فشار خون و برای کارکرد صحیح عضلات و اعصاب ضروری است.
غنی از ویتامین C
ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرما است. این ویتامین برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک خونریزیدهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، 60 میلیگرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 میلیگرم ویتامین C موجود است.
مفید برای خون رسانی بدن
همچنین خرما مقدار قابل توجهی فولات (و یا همان اسیدفولیک) به بدن میرساند که جهت خونرسانی برای بدن لازم است. جالب است بدانید زنان هنگام بارداری مجبور میشوند علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.
بهبود سرفه و خشکی سینه
برای رفع خشونت و نرم كردن سینه(بهبود سرفه و خشکی ریه)، تقویت کلیه و بهبود درد مفاصل میتوانید 50 گرم خرما را در 1000 گرم آب جوشانده، صاف نموده و در روز بین 2 تا 3 استكان بخورید. البته بهتر است افراد گرم مزاج زیاد در مصرف خرما زیاده روی نکنند.
نابود کننده ی کرم ها
خوردن خرما هنگام صبح و به صورت ناشتا باعث از بین رفتن كرمهای موجود در بدن میشود.
حفظ سلامتی پروستات و کلیه
میدانیم كه در هر 100 گرم خرما حدود 63 میلیگرم منیزیم وجود دارد. منیزیم برای حفظ سلامتی پروستات و كلیه لازم است. هم چنین به علت کم شدن مقدار منیزیم مغز در افراد پیر، خوب است که سالمندان در برنامه خود باید خرما را بگنجانند.
کمک به افزایش وزن
كسانی كه می خواهند چاق شوند نیز می توانند از رطب همراه با بادام استفاده كنند (رطب خرمای تازه است).
تقویت پوست و مو
خرما به خاطر داشتن ویتامین A باعث تقویت مو و ناخن، تقویت قوه بینایی و رشد اندام ها در اطفال و نوجوانان میشود.
کمک به رشد جنین
به علت وجود ویتامین های B در خرما، این میوه برای نمو جنین ، سوخت و ساز مواد پروتئینی و جذب قندها بسیار مفید است.
خوشبو کننده دهان
خرما بوی بد بدهان را از بین میبرد. خرما از پوسیدگی و كرم خوردگی دندان جلوگیری میكند به شرط آنكه بعد از خوردن خرما چند برگ تلخون بجویم.
غنی از املاح معدنی
بهترین غذای زمستان خرما است چون انواع املاح معدنی را دارد و انرژی كافی به بدن میرساند. در خرما، مقداری فیبر غذایی موجود است که برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب است.
جلوگیری از سرطان
علاوه بر آن خرما حاوی کاروتنوئیدها یا مواد رنگی است که پیش ساز ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب میشود و جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلولها را میگیرد.
خرما در درمان یبوست، اختلالات رودهای، مشکلات قلبی و اسهال مفید است و جزو مواد غذایی ملین به شمار میآید و بههمین دلیل برای افرادی که از یبوست رنج میبرند، مفید اعلام شده است.
برای اینکه هر چه بهتر و بیشتر از خواص خرما استفاده شود، بهتر است خرما را یک شب کامل در آب خیس کنید و صبح روز بعد خرماهای خیس خورده، مانند شربت مصرف شود.
*** با توجه به فوایدی که از خرما گفته شد، بهتر است این ماده غذایی را در برنامه غذایی خانواده خود جای دهید، اما هنگامی که میخواهید خرما بخرید، حتماً توجه داشته باشید خرما تازه باشد و مزه و بوی ترشیدگی ندهد.
عوارض مصرف بیش از حد خرما
هیچ گاه توصیه نشده که از مصرف خرما پرهیز کنید. عوارض جانبی خرما زمانی اتفاق می افتد که شما بیش از حد به خرما علاقه داشته باشید و خیلی زیاد (مثلا بیشتر از 10 عدد در روز) خرما بخورید. بنابراین مصرف خرما را تحت کنترل داشته باشید و از میوه های دیگر نیز استفاده کنید. گفتنی است خرما ارزش غذایی بالایی داشته و حاوی پروتئین، کربوهیدرات و انواع ویتامین های B، A، K، C، منیزیم، پتاسیم، روی و دیگر موادمعدنی است و بهتر است در طول شبانه روز حتما دو یا سه عدد از این میوه خوشمزه میل کنیم. در ادامه گروه افرادی که ممکن است بیشتر از بقیه در معرض مضرات مصرف بیش از حد خرما باشند را معرفی خواهیم کرد.
افراد گرم مزاج
برای کسانی که طبیعت گرم دارند، خرما ممکن است باعث زخم دهان، خارش بدن و ناراحتی های کبدی شود.
اگر در جايي از بدنتان تاول داريد از خوردن خرما پرهیز کنند.
افراد دارای فشار خون و بیماری های قلبی عروقی
كسانی كه فشار خون دارند خرما كمتر مصرف كنند.
خوردن خرما براي افراد مبتلا به سندرم متابولیک، بیماری های قلبی و عروقی زیاد توصیه نمی شود.
افراد مبتلا به دیابت
افراد ديابتي در مصرف خرما احتياط كنند. روزانه ۲ عدد خرمای متوسط برای دیابتی ها متناسب است و بیشتر از آن توصیه نمی شود.
افراد دارای تبخال
مصرف خرما برای افراد مبتلا به عارضه تبخال خیلی توصیه نمی شود زیرا خرما قند خون را بالا می برد و ویروس های تبخال در رشد خود از قند موجود در خرما استفاده می کنند.
در صورت تهیه خرمای حاوی سولفات، احتمال بروز مشکلات شکمی وجود دارد
خرما به خودی خود منجر به مشکلات شکمی نمی شود، مگر اینکه به آن سولفات اضافه شود، که در حال حاضر رایج نیز هست. سولفات یک ترکیب شیمیایی است که برای نگهداری و از بین بردن باکتری های مضر به خرمای خشک افزوده می شود. افرادی که به سولفات حساسیت دارند، می توانند به دردهای شکمی، نفخ و اسهال مبتلا شوند.
افراد مبتلا به بیماری آسم
بهتر است کسانی که در معرض ابتلا به آسم قرار دارند ،بیشتر مراقب باشند در حقیقت 80 درصد از افرادی که مبتلا به آسم هستند، به موادی که در هوا جابه جا می شوند، مانند کپک هایی که روی میوه های خشک مانند خرما وجود دارند، نیز حساسیت دارند.
خرما می تواند باعث افزایش سطح پتاسیم در خون شود
هایپرکالمی شرایطی است که باعث افزایش بیش از حد پتاسیم در خون می شود. خرما سرشار از پتاسیم است و استفاده بیش از حد از آن می تواند باعث بروز این شرایط شود پس اگر میزان پتاسیم خون شما بالا است ، از خوردن خرما اجتناب کنید. میزان ایده آل پتاسیم خون چیزی در حدود 3.6 تا 5.2 میلی در لیتر است. میزان پتاسیم خون بالاتر از 7 می تواند خطرناک شود و احتیاج به مداخله دارویی سریع دارد.
روکش مومی روی خرما می توانند خطرناک باشد
مانند سایر میوه های دیگر مثل سیب، خرما نیز با روکش مومی عرضه می شود. به دلیل اینکه میوه ها ظاهر بهتر و درخشان تری داشته باشند با موم روکش می شوند تا برای مدت زمان طولانی تری تازه بمانند. درخشندگی خرما معمولا به دلیل روکش نفتی یا اسپری شیمیایی است که هر دوی این ها میتوانند در دراز مدت باعث مشکلات گوارشی شوند.